Mohammed

Mohammed 2014:

När Mohammed var 8 månader gammal fick han diagnosen hydrocefalus, även känt som vattenskalle[1] man opererade då in en shunt dvs en slang som avleder överskottet och trycket av vätskan runt hjärnan. Mohammed kan inte prata eller gå. Han sitter i en bilbarnstol hela dagarna men är ändå mycket nyfiken på omgivningen.

FullSizeRender (1)

Eivor Björkman[2] och Vilma träffade Mohammed i Mars 2014 när de var i Gambia och delade ut fotbollsutrustning som Vilma samlat ihop i Sverige. Mohammed var nu 5 år och behövde en ny operation. Pga att han vuxit fungerade inte shunten utan behövde bytas ut. Detta hade lett till att huvudet växt och han hade mycket ont.

Operationen kostade 70000 Dalasi (ca 14000 SEK).

Vi anordnade ett lopp som vi kallade Sörmlandsjoggen och sprang/promenerade för att samla ihop till denna summa. Med inkomster från loppet och donationer lyckades vi samla ihop till operationen.

 

sprin nyfors

 

Mohammed 2015:

Oktober 2015, Eivor möter Mohammed och hans mamma på resa i Gambia. Hon skriver:

Ett fantastiskt möte med en lycklig familj. Efter två operationer ser vi en glad pojke som sitter själv, försöker säga sin systers namn skrattar och uppfattar när vi pratar med honom.

FullSizeRender


[1] Vattenskalle (hydrocefalus). Det finns två olika former av vattenskalle: medfödd och förvärvad vattenskalle. Medfödd vattenskalle uppstår vid födseln, och främsta symptomet är att barnets huvud är ovanligt stort. Vanligtvis beror det på genetiska problem och komplikationer under fostrets utveckling. Förvärvad vattenskalle kan uppstå vid vilken ålder som helst. Tillståndet kan framkallas av skallskador, stroke, infektioner, tumörer och hjärnblödningar. I Ahmeds fall handlade det om en medfödd vattenskalle. Källa: www.lakareutangranser.se

[2] Eivor Björkman är barnmorskan och samordnare av hjälp till sjukvård och utbildning i Gambia sedan 10 år.

Kommentera