majonäs

Majonnäs är  egentligen väldigt enkelt att göra själv. Jag var själv så van med den fabrikstillverkade att jag inte (tills ganska nyligen) reflekterat över att man faktiskt kan göra den själv. Många majonnäser som kallar sig ”äkta” innehåller flera förtjockningsmedel flera konserveringsmedel och även färgämne.

Lättprodukterna innehåller dessutom förtjockningsmedel och ibland äggarom eller modifierad stärkelse i stället för äggula.

Ska man köpa majonäs, titta efter de nya kylda majonnäserna. Kavli var först, nu finns också Rydbergs klassiska majonnäs. Hemrörd majonnäs kan också hittas i fiskaffärer, och i saluhallar.

Jag brukar göra min egen majonäs enligt nedan recept (det är viktigt att äggulor och olja har ungefär samma temperatur).

  • 2 äggulor (rumstemperatur)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 tsk citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 dl mild rapsolja (rumstemperatur)
  • 1 stor tsk dijonsenap

majo_1

Rör samman alla ingredienser utom oljan. Ställ buken på en skärbräda så att den lutar lite.

Majo_2

 

Vispa och häll samtidigt i (mittemellan visparna) en tunn stråle olja i ett jämnt flöde ända tills all olja är i majonnäsen.

Använd majonnäsen till sallader, fisk, kött och soppor. Med vitlök iblandad blir det aioli.

 

 

Kommentera