kycklinglever

I alla tider har vi ätit hela djur inklusive inälvor. Detta var betydligt vanligare bara för några generationer sedan.

Dessa delar är sprängfylda av näringsämnen som är viktiga för vår kropp. Kycklinglever innehåller som ses i bilden nedan (källa www.matkalkyl.se) ca 1200% av RDI (rekommenderat intag) av vitamin A och B12, ca 500% av RDI av B9 (folat), ca 170% RDI av B2, ca 75% RDI av B3 och även järn och selen .

En annan fördel är att detta är mycket näring för pengarna för alla som har en ansträngd ekonomi. Ett paket på 400g kostar ca 25 kr!

kycklinglever

Inälvsmat kan tillagas på många sätt. Vissa personer älskar smaken medans andra inte gör det. Kycklinglever är mildare i smaken än vanlig lever. Prova lite olika recept och blanda gärna in lök, bacon, grädde och svamp.

Här kommer ett recept vi brukar tillaga ibland:

4 personer:

  • 1 pkt kycklinglever
  • 1.5 dl grädde/kokosmjölk
  • 1 pkt bacon eller sidfläsk
  • 3 msk kapris (efter smak)

Rotmos

  • 1 litet eller 1/2 stor kålrot
  • 1 lök
  • 2 dl finhackad svamp
  • 1/2 burk crème fraiche
  • Smör/Ghee
  • salt
  • peppar
  • torkade eller färska örter såsom oregano och persilja
  1. Dela kålroten i mindre bitar och koka den mjuk.
  2. Stek finhackad lök och svamp i smör.
  3. Mixa ihop kålrötter, lök och svamp, crème fraiche och en klick smör med en stavmixer.
  4. Stek kyckling och bacon tills de nästa är genomstekta
  5. Tillsätt kapris och grädde och låt småkoka i ca 5 min. PS använder ni kokosmjölk så tillsätt gärna lite pressad citron. Detta tar bort kokossmaken.

Servera med en god grönsallad med ringlad olivolja och lite flingsalt.

Klart!

Kommentera