ghee2

Ghee eller klarnat smör är smör där protein och mjölksocker (laktos) avlägsnats. Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan därmed använda sig av ghee som substitut för smör eftersom.

Ghee består nästan uteslutande av mättat fett och oxiderar därmed inte vid höga temperaturer vilket omättade- och fleromättade fetter gör. Detta gör att ghee (tillsammans med bl a kokosoljan ) är ett av de mest hälsosamma fetter att steka i.

Ghee och används ofta i det Ayurvediska köket i stället för smör eller olja. Enligt Ayurveda stärker Ghee matsmältning och är perfekt för god hälsa.

Ingredienser:

  • 1kg osaltat ekologiskt smör

Gör så här:

  • Smält smöret i kastrull långsamt och på låg värme. Använd gärna en djup kastrull då det kan stänka lite.

ghee

  • När det smält låt det sjuda i ca 20 minuter, på så låg värme som möjligt utan lock.

IMG_2599

  • Skumma av de vita proteinerna som lägger sig runt kanterna.

IMG_2600

  • Låt det sedan svalna i ungefär en kvart, utan att röra om.
  • Efter femton minuter har kvarvarande proteiner sjunkit ned till botten.Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att få med dig bottenslammet. Häll ev genom en silduk.
  • Häll upp och förvara i en glasburk i kylskåp. Det skall vara helt klart. Då har du lyckats.

Klart!

 

Kommentera