kaffe_åka skidor2

På vår resa till Tibet sommaren 2014 lärde jag mig uppskatta smör-te dvs te blandat med jak-smör. Detta är en dryck som man dricker till och från under hela dagen och som man alltid bjuder på då man samlas hemma hos varandra för att umgås. Det är en näringsrik och energifylld dryck och gör att man även håller värmen i kroppen i det kalla klimatet. För mig som inte äter mjöl var det räddningen på den långa vandringen i Himalaya. Vet inte om det berodde på jaktéet men jag klarada även den höga höjden och den tunna luften mycket bra.

tibet2tibet

 

 

 

 

 

 

 

Det finns en entreprenör i USA, Dave Asprey, som också var och vandrade i Tibet och inspirerades av jaktéet. Han tog med sig idéen hem till USA och tog fram konceptet ”Bulletproof Coffee” som nu blivit kärnt över hela världen. För att drycken ska ge optimal mental klarhet och energi har man bytt ut delar av smöret mot MCT olja (olja som innehåller medellånga fettsyror) och téet mot kaffe.

Kokosoljan innehåller bla medellånga fettsyror och i MTC-oljan har man extraherat dessa fettsyror ur oljan. Du får maximal energi utan att påverka blocsockert. Här kan du läsa mer om fettsyror i kokosolja.

Bulletproof Coffee, 2 personer:

  • 4 dl ekologiskt hett kaffe av den bästa kvalitet
  • 1-2 msk MCT-olja (eller kokosolja). Börja med 1 tsk och öka successivt till 1-2 msk för att låta magen vänja sig.
  • 1-2 msk ekologiskt osaltat smör. Börja med 1 tsk och öka successivt till 1-2 msk.

Mixa drycken med en mixerstav i ca 20 sekunder tills du får en krämig latte. Du kommer att ha en jämn energi under hela förmiddagen.

Jag brukar ibland göra min egen variant enligt nedan recept:

Fettkaffe, 2 personer

  • 4 dl hett kaffe
  • 1-2 msk ghee (eller osaltat smör)
  • 1-2 msk kokosolja (börja med 1 tsk och öka succesivt till 1-2 msk för att låta magen vänja sig)
  • 2 msk kokosgrädde

Smält ev fettet så att inte kaffet kyls ned för mycket. Mixa drycken med en mixerstav tills du får en krämig latte.

leverpastej

Kommentera