teff tortilla

Teff är ett naturligt glutenfritt spannmål från Etiopien och liknar vårt rågmjöl. Teff är rikt på bl a kalcium, magnesium och zink.

Bovete är naturligt glutenfritt och liknar vetemjöl eller rågmjöl men är egentligen en ört. Bovete är rikt på tiamin, fosfor och magnesium.

(Bovete och teff är kolhydratrika så man bör vara lite försiktig om man är blodsockerkänslig eller försöker gå ner i vikt.)

Tortillas/pannkakor/plättar, ca 6-8 st:

  • 1.5 dl ljust teffmjöl
  • 1.5 dl bovetemjöl (eller rismjöl)
  • 2 ägg
  • 3.5-4 dl vätska (grädde, mjölk, kokosmjölk). Jag använde grädde och lite vatten.
  • 50 g smör eller ghee
  • 1.5 tsk bakpulver
  • Ca 0.5 tsk salt
  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Smält smöret
  3. Vispa ner ägg och vätskan med de torra ingredienserna, tillsätt smält smör.
  4. Stek i en ”non-stick” stekpanna i smör eller ghee.


teff tortilla3
Jag lade en skiva ost på varje tortilla efter första vändningen och gjorde dem dubbla som smörgåsar. Jag fick några över och lade dem i kylskåpet. De var även goda kalla smörgåsar dagen efter.

Ska man äta dessa som pannkakor/plättar kan det vara gott med lite vaniljpulver i smeten.

teff tortilla2

Smaklig måltid!

Kommentera