15994772_1221682207899869_9172685183091864263_o

Kombucha

Kombucha är en fermenterad drycks som baseras på fermenterat svart te. När du har läkt tarmen kan du låta den bli en del av din kost. Börja försiktigt och sen kan du öka till någon dl per dag.

För att komma igång  behövs en Kombuchakultur eller en Scoby (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) som det kallas (ser ut lite som en geleklump).

 

Kombucha (när du har en scoby som ligger i färdig kombucha):

  • Stor burk eller dylikt till jäsning
  • 1 l vatten
  • Svart eller grönt eller vitt te (gärna ekologiskt) – en påse per liter eller 5 gram löst te per liter
  • 0.5- 0.75 dl vitt socker ( scobyn äter upp allt socker så det är ok)
  • 1-2 dl kombuchadryck från tidigare brygd och en Scoby
  • Tunt tyg – typ linnetyg eller en tunnare handduk

Om man vill kan man smaksätta den färdiga Kombuchan med tex.

  • Färsk frukt som apelsin, ekolgisk lime eller äpple
  • Bär (hallen blir suergott)
  • Kryddor som tex ingefära

Hur gör man?

  1. Kokar upp vatten och låter det te man väljer dra i cirka 20 minuter (det bli riktigt beskt).
  2. Lös upp sockret i teet och låt svalna till rumstemperatur svalna tills det är fingervarmt.
  3. Häll upp teet i en stor glasburk eller liknande (det får inte vara ett metallkärl).
  4. Täcker man över burken med ett tunt tyg och fäst med gummiband så att kulturen får luft, men att inget skräp kan komma ner i satsen man brygger.
  5. Ställ kärlet varmt och mörkt. Jag har ett köksskåp ovanför kylen som jag använder.
  6. Låt kombuchan stå i 10 dagar tills den smakar som du vill ha den. Personligen brukar jag ta den innan den har blivit för syrlig. Andra gillar att ha den mer syrlig. Ju längre den står desto mer syra!
  7. Ta upp Scobyn och skölj i kallt vatten. Lägg de sedan i så mycket kombucha som du behöver för att göra din nästa sats och förvara i kylen.
  8. Smaksätt drycken med tex hallon eller färskpressad juice från apelsin eller äpple. Fem delar kombucha till en del juice. Detta kan du hälla i flaskorna innan du fyller på kombuchan.
  9. Häll upp kombuchan i flaskor med rejäl kork (genom en silduk) och ställ i rumstemperatur minst 3-5 dagar innan du ställer in den i kylen.

Har man tagit dem när det finns lite socker kvar så blir det kolsyrat.  Juice och frukt som man tillsätter gör att det jäser och blir kolsyrat.

Kommentera