Johannesört

I dag har jag varit ute och plockat Johannesört. Johannesört är en ört för både kroppen och själen och kan hjälpa oss att må bättre tex kan du göra en Johannesörtsolja. Johannseörten hittas på ängsmark, skogsbryn, bergsknallar, torr sand- och grusmark. Det är främst så kallad ”äkta johannesört” som används vid framställning av johannesörtsolja.

Titta och känna på stjälken. Den äkta varianten har en stjälk som är trekantsformad. Håller du upp den äkta Johannesörtens blad i motljus ska du se du små transparenta prickar. Körtlar på blombladen innehåller färgämnet hypericin som genast färgar fingararna röda när man smular blomman.

Johannesörtsoljan är bra att ha till hands vid brännskador, skållning eller efter en dag i solen eftersom den är kylande och hjälper huden att läka men kan även användas vid muskelvärk. Den anses även bra för känslig och lättirriterad hud och på infekterade finnar. Oljan är lokalt smärtstillande. Ett omslag uppges lindra smärta av bältros (3 ggr/dag) och mjukar sedan också upp och läker blåsorna (5 gånger/dag). Johannesört kan göra huden mer ljuskänslig och ska därför inte användas medan man vistas i solen.

Johannesörtsolja (Använd tex  kallpressade olivolja eller sesamolja):

  1. Skörda knoppar och nyutslagna blommor. Det ska vara varmt och torrt i luften så att blommorna är torra.
  2. Ta bort skadade och dåliga delar.
  3. Grovhacka örten, blommorna ska helst vara hela.
  4. Fyll en ren, torr burk nästan full med johannesört.
  5. Fyll försiktigt på med olja och rör runt med en ren smörkniv eller slev för att få bort eventuellt syre.
  6. Fyll hela vägen upp så att oljan täcker örten/blommorna helt.
  7. Sätt på tätslutande lock
  8. Skriv etikett med datum och innehåll.

Förvara oljan i rumstemperatur i ett ljust men inte för varmt fönster 6-8 veckor. Sila oljan och häll upp i mindre burkar med lock och låt vila ytterligare 1 vecka. Sila oljan ytterligare en gång genom en silduk. Häll upp i rena flaskor med lock. Förvara svalt och mörkt.

Var noga med att burkar och flaskor är torra och att växterna är helt täckta med olja annars kan det uppstå mögel. Om det ändå skulle mögla så kasta hela innehållet.

Oljan kommer att bli vackert röd från ett pigment i knopparna. Gnider du en knopp mellan fingrarna kommer du se att du blir röd.

 

Kommentera