Kolhydrater en introduktion

Kolhydrater en introduktion
Kolhydrater är en av de tre främsta energikällorna i vår mat (de andra två är fetter och proteiner). Naturligt finns kolhydrater i bl a frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. De finns också raffinerade kolhydrater som tex pasta, flingor, gryn och vitt bröd som  är en stor bidragande faktor till många av våra välfärdssjukdomar. Hur fungerar...

Läs mer ...

GLUKOS (druvsocker, blodsocker)

Glukos är en enkel sockerart och förekommer främst i frukt, grönsaker, stärkelse och gryn. Kroppen tar glukos och gör om till energi. Glukos kan användas av alla organ i kroppen, hjärnan hjärtat, lungorna och musklerna. Finns inte glukos kan kroppen tillverka det själv. Glukos kan även brytas ned från protein. Det finns kolhydrater som består...

Läs mer ...

FRUKTOS

Fruktos är en annan enkel sockerart som främst hittas i frukt. Även om den liknar glukos så tas den om hand på ett annorlunda sätt av kroppen. I stället för att tas upp i av cellerna så ”smiter” den förbi direkt till levern och omvandlas där till glukos eller fett innan det kan användas som...

Läs mer ...

FIBRER / RESISTENT STÄRKELSE

Trots att fibrer är en kolhydrat som ingår i växter så är de inte nedbrytningsbara av människan. Det finns två typer av fibrer, vattenlösliga och vattenolösliga. Ex på vattenlösliga fibrer är: Fruktkött Grönsaker Havre Frön Ärtor Bönor och baljväxter. Dessa fermenteras av bakterier i tjocktarmen. På senare tid har det framkommit att vattenlösliga fibrer har...

Läs mer ...