Kolhydrater är en av de tre främsta energikällorna i vår mat (de andra två är fetter och proteiner).

Naturligt finns kolhydrater i bl a frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. De finns också raffinerade kolhydrater som tex pasta, flingor, gryn och vitt bröd som  är en stor bidragande faktor till många av våra välfärdssjukdomar.

Hur fungerar då kolhydrater?

Alla kolhydrater vi äter består av mer eller mindre komplexa sockerarter. Antingen enkla eller sammansatta. För att kroppen ska kunna ta upp kolhydraterna så måste de delas upp i sin minsta beståndsdel dvs till en enkel sockerart. När kolhydraterna kommer in i kroppen så finns det olika enzym som aktiveras. Jag brukar föreställa mig ett gäng saxar som klipper itu all potatis, pasta, bröd många gånger tills det blir till något kroppen känner igen och kan ta upp, dvs en enkla sockerarter. Dessa molekyler kallas glukos (blodsocker), fruktos och galaktos.

Det finns också onedbrytbara kolhydrater, dvs människan har inte någon ”sax” som man kan sönderdela dem med. Dessa kallas fibrer och går osmälta ända ner i tjocktarmen och kan ha hälsosamma effekter på vår tarmflora.

Trots att glukos, fruktos, galaktos och fibrer alla är kolhydrater så påverkar de kroppen på lite olika sätt.