Fruktos är en annan enkel sockerart som främst hittas i frukt. Även om den liknar glukos så tas den om hand på ett annorlunda sätt av kroppen. I stället för att tas upp i av cellerna så ”smiter” den förbi direkt till levern och omvandlas där till glukos eller fett innan det kan användas som energi.  Fruktos smakar sött och gott och vårt belöningssystem i hjärnan säger åt oss att äta mer. Detta kan ha en evolutionär förklaring. När urfarfar träffade på frukt och bär så gällde det att passa på att äta. Socker signalerar till hjärnan att nu finns det energi att tillgå! passa på och ät!

Vissa livsmedel sötas nu med något som kallas majssirap ”corn-syrup” eller glukossirap där man förskjuter förhållandet mellan glukos och fruktos. Majssirap består av 55% fruktos och 45% glukos. Detta ger en mycket sötare smak och får även kallas ”naturlig” i innehållsförteckningen. Hjärnan känner då inte att vi blir mätta och vi fortsätter helt enkelt att äta och dricka. Glukossirap förekommer i glass, drycker och godis och orsakar därmed viktökning. Det bildas även biprodukter som leder till inflammation.

 

majssirap

Det är stor skillnad att äta en frukt då och då. Hela frukter innehåller både fibrer och andra näringsämnen och ger då ändå en viss mättnadskänsla. Evolutionärt så har frukt och bär varit en del av vår föda men i rimlig mängd beroende på tillgång och årstid.