Hur många löpsedlar har jag inte genom årens lopp gått förbi med reklam för olika dieter. Ibland ska man undvika fett, ibland kolesterol, ibland mjölkprodukter och ibland kolhydrater mm. Efter nyår är det ett pärlband av bantningstips i olika media för att sälja lösnummer och diverse produkter som pratar till vårt dåliga samvete. Nu ska vi också börja motionera. Alla vill vi ju komma i form till den stundande semestern. När sommaren väl är här är det bull- grill- och drinkreceptens stora tid. Nu är det dags att frossa och njuta.

banta

 

Varför håller vi på så här år ut och år in? Varför är det så svårt att äta och leva sunt hela året om och njuta av det?

Jag tror att det har att göra med alla nya livsmedel och den nya livsstilen som kommit iom industrialismen.

Om man tänker att vår kropp består av allt vi äter så blir det enklare att inse vad som är bra för oss. Det vi äter påverkar kroppen genom näringsämnena den innehåller och vår förmåga att ta upp näringsämnena.

Människan är ett djur och som alla andra djur är vi anpassade för en viss föda. Tänk tex på dina husdjur därhemma. Kaninen skulle du inte mata med kött och katten skulle du inte mata med gurka, lika lite som du skulle mata din hund med smågodis. Du vet att om du gör det kommer djuret att må dåligt och i värsta fall dö. Dock utan att tveka ger vi chips och godis till dem vi älskar mest, våra barn. Människan är en allätare men vi är lika lite som djuren anpassade till att äta processad mat. Vi kanske inte dör men vi blomstrar inte heller ut i den potential vi skulle kunna, utan går runt trötta och med lite diffusa smärtor i kropp och mage. Djur som lever i naturen och äter sin naturliga föda är inte överviktiga. Jag har tex aldrig sett en överviktig älg. Tamdjur som hundar kan dock bli överviktiga om hundmaten innehåller sånt som hundar inte ska äta tex ris och spannmål.

Läs mer om hur det var när vi var jägare och samlare här.

Kommentera