Rent biologiskt sett är vi jägare och samlare och är gjorda för att leva på kött, fisk, vegetabilier, frukt och rotfrukter som man hittar ute i naturen. Men vi lever ju inte på stenåldern längre varför ska vi då äta som de gjorde? Varför ska vi undvika mat vi älskar? Jo, det som i särklass inverkar mest på vår hälsa är maten vi äter även om hur vi sover, stressar, motionerar, har roligt också påverkar.

Paleo/Stenålderskost

  • Enligt McKinsey Global Institute är är omkring 30 procent av jordens befolkning – 2,1 miljarder människor – överviktiga eller feta. I dag dör fler människor på grund av fetma än svält och undernäring. Detta enligt World Health Organization (WHO).
  • 2014 levde mer än 387 miljoner människor med diabetes, vilket motsvarar 8,3% av världens befolkning 2035 beräknas antalet stiga till 592 miljoner.
  • Under 2013 orsakade högt blodtryck 10,4 miljoner dödsfall runt om i världen, en ökning med 49,1 procent sedan 1990.
  • Den globala ökningen av antalet människor med hjärnsjukdomar har börjar anta epidemiska dimensioner. Det framgår av Alzheimer Disease Internationals senaste rapport. Idag lider 47 miljoner människor i världen av svåra hjärnsjukdomar som alzheimer.

Vi blir alltså fetare och sjukare för var år som går. Vad hände? Har det alltid sett ut såhär?

Människan (Homo) kan ju sträcka sin historia ca 2,8 miljoner år tillbaka i tiden. Den moderna människan (Homo sapiens) tror man utvecklades i Afrika för ca 200 000 år sedan. För ca 40 000 år sedan tror man att Homo Sapiens lämnar Afrika och börjar kolonisera de nordligare breddgraderna i Europa. Människa levde sedan i en jägar- och samlarkultur  ända fram till för 10 000 år sedan (5000 år sedan i norden), då började människan bli bofast. Näringsbrister, infektionssjukdomar, karies, sänkt livslängd och sänkt medellängd blir vanligare.

Om man skulle titta på hela den här tidsaxeln när vi var samlare och jägare och föreställa sig mänsklighetens historia som ett dygn så ser man att vi levt som jägare och samlare fram till ca kl 23:54 och de senaste 6 minuterna har vi då levt i ett bondesamhälle. När man gick över till jordbruksdieten så sköt medelintaget av kolhydrater i höjden medans mängden protein rasade. Våra gener ändras ständigt men några tusen år är ett väldigt kort tidsperspektiv för evolutionsbiologin.

För ca 100 år sedan (några sekunder före tolvslaget) börjar vi framställa industriellt producerad mat. Tillsatser, kemikalier och socker används. Välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt blir vanligare. För 40 år sedan börjar människan att producera fettsnål mat i tron att ett högt fettintag och framför allt ett högt intag av mättat fett är farligt.

Det är ganska väldokumenterat vad våra förfäder åt och undersökningar har gjorts på folkgrupper som fortfarande lever/levde som jägare och samlare. Tex på Papa Nya Guinea har man studerat en sådana folkgrupp, Trobrianderna. De livnär sig främst på kokosnötter, fisk, grönsaker, frukt och rotfrukter. De lider inte av benskörhet och demens eller hjärt-och kärlsjukdomar trots att många uppnått hög ålder (Staffan Lindeberg,1997). Det man dog av var graviditetskomplikationer, olycksfall infektioner och drunkning. Massajerna och San folket i Afrika är andra exempel. De lever av kött, blod, fet mjölk, växter, frukt och bär. Västerländska sjukdomar existerar inte. Inte heller socker mjöl och spannmål. Inte heller tacos, pizza, bullar eller smågodis.

massajer

 

Vad bör vi då äta? Läs gärna mer här.

Kommentera