Jag heter Anette och driver Hälsohallen, här kan du läsa lite kort om min bakgrund och mina intressen som ligger till grund för allt du hittar här.

Jag fann min hälsa genom att märkligt nog börja äta i stort sett tvärtom vad som rekommenderas och jag är inte ensam vilket ett otal bloggar och artiklar vittnar om.

Jag vill gärna berätta för andra för att sprida denna kunskap

Med två små barn på dagis började jag att studera till ingenjör på Tekniska högskolan och så även min man. Det var mycket stimulerande men utmanande såklart. Många sena nätter och ganska stor press och stressigt. Stor mental påfrestning var även den ständigt dåliga ekonomin. Jag lyssnade inte på min kropp och gick på vilja.

Jag slutförde mina studier och började jobba och livet lugnade ner sig något. Dock kunde jag märka att jag ofta var trött och nästan alltid iskall om både händer och fötter. Efter lite provtagningar på vårdcentralen visade det sig att jag hade en underfungerande sköldkörtel, autoimmun hypthereos. Trots medecin kände jag mig aldrig riktigt bra. Ofta vaknade jag upp med smärta i kroppen och tog för givet att det ”bara var så”. Tänkte att det kanske var för att jag motionerade för lite. Jag började motionera som bara den och visst mådde jag bättre på många vis, men värken hade jag kvar. Jag började även få öka på dosen av levaxin (sköldkörtelhormon) och kände av biverkningar av detta. Det var nu jag började tänka att jag måste ta tag i detta.

Nu började mina funderingar på vad jag åt. Vad är vi gjorda för att äta? Hur kan jag ge min kropp de bästa förutsättningar som möjligt för att läka själv?

Vår historia vittnar om att dagens vanligaste välfärdssjukdomar så som cancer, hjärt o kärlsjukdomar, karies tillhör det moderna samhället. Våra förfäder dog för det mesta av tex infektionssjukdomar eller olyckor.

Innan vi började bruka jorden var vi jägare och samlare. Vi åt allt naturen gav oss såsom, kött, fisk, ägg, nötter, frukt och andra växter. Detta är vad vår kropp och därmed våra gener under miljontals år anpassats för att äta. Detta är naturlig mat innehållandes  endast naturliga ämnen. Människan har endast haft några hundra generationer på sig attt anpassa sig till jordbruk och endast ca 100 år till industriellt producerad mat och ännu kortare tid till glödlampor och elektronik. Inte konstigt att många mår dåligt, både mentalt och fysiskt.

Jag har ändrat min kost lite i taget och provat mig fram. Det första som uteslöts var gluten och jag ersatte det inte med konstiga ersättningsprodukter innehållandes en massa socker och tillsatser. Sedan har jag försökt att äta så ”ren” mat som möjligt. En tumregel var att undvika mat med mer än 5 ämnen i innehållsförteckningen.

Efter ca 3 månader var värken i kroppen borta och jag är numera ofta så varm om både händer och fötter att det nästan ”vibrerar” i kroppen. Jag kämpar fortfarande med min sjukdom och experimenterar lite med mat och tillskott. Jag äter fortfarande medicin men kan hålla det på en så låg nivå att jag inte känner av biverkningar.

Min kost idag är en blandning av LCHF och Paleo då jag äter vissa feta mejerier men även en del stärkelse i form av rotfrukter.

Jag vill välkomna alla intresserade till Hälsohallen! Här kommer du att kunna läsa om mat, motion, hälsa, mode, mental träning i en bra blandning.

Välkomna !

Anette Björkman

Lic.Kostrådgivare MF-Gruppen Paleo Institute

me