När det gäller fiskolja är kvaliteten mycket viktig. Välj hellre en med hög kvalitet istället för att gå på det billigaste alternativet. Vad som avgör fiskoljans kvalitet är dess renhet och stabilitet. Renhet i form av avsaknad av miljögifter och stabilitet i form av dess benägenhet att oxidera.

Om oljan oxiderar för mycket så härsknar den. Då bildas fria radikaler i oljan som angriper kroppens celler i stället för att förbättra dem.

Hur vet man då om oljan härsknat? 

Man känner lätt på smaken och lukten om fiskoljan härsknat. (Därför föredrar jag en olja som inte är inkapslad). Om det är en produkt med hög kvalitet ska oljan inte smaka och lukta mycket utan vara ganska neutral i sin karaktär. Man kan även kontrollera om en fiskolja är bra genom att titta på färgen, en ljusare olja har sannolikt högre kvalitet.

Om oljan luktar eller smakar illa bör du inte äta den. Då är den antagligen gammal eller av dålig kvalitet.

Enligt läkemedelsverket kan omega-3 förlänga blödningstiden. Därför bör den som behandlas med blodförtunnande medel rådgöra med läkare innan de tar omega-3.

 

Själv använder jag ArcticMed eller Eskimo-3. ArcticMed Omega-3 innehåller även hydroxytyrosol (från laboratorietestad extra virgin olivolja), en av naturens starkaste antioxidanter som skyddar mot härskning och motverkar LDL-kolesterol. Antioxidanter från oliver neutraliserar fria radikaler och motverkar oxidativ stress. Fiskoljan är smaksatt med ekologisk citronolja.

Den är även Certifierad av Friend of the Sea för att den uppfyller miljömässigt godkända fiske- och produktionsmetoder.