Fetter

Fettsyror – introduktionVad är Fettsyror och varför är det så viktigt att ta vara på balansen i fettsyrorna ? När forskare talar om fett gör man det ofta i termer av "fettsyror". Derssa ingår i en grupp ämnen som kallas lipider. Man kan likna det vid en liten flotte av fett. Dessa små flottar är...

Läs mer ...

Kolhydrater

Kolhydrater en introduktionKolhydrater är en av de tre främsta energikällorna i vår mat (de andra två är fetter och proteiner). Naturligt finns kolhydrater i bl a frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. De finns också raffinerade kolhydrater som tex pasta, flingor, gryn och vitt bröd som  är en stor bidragande faktor till många av våra välfärdssjukdomar....

Läs mer ...

Protein

Proteiner behövs för att du ska kunna tillverka nya celler och reparera gamla och bygga muskler. Protein kan även omvandlas till glukos för att ge energi till cellerna. Precis som med fett och kolhydrater så varierar kvaliteten på proteinet. Protein byggs upp av 20 olika byggstenar som kallas aminosyror. När alla byggstenar finns tillgängliga i...

Läs mer ...

Kommentera